Villasiat ilahduttavat koko kylää Kemiönsaaren Vestlaxissa Kasper Lindroosin tilalla

Mangalitzat, joita myös villasioiksi kutsutaan, saapuivat Kasper Lindroosin tilalle Kemiönsaareen Vestlaxiin noin kaksi vuotta sitten. 6 emakkoa hankittiin Vehmaalta ja 1 karju Lieksasta ja pian saatiinkin jo iloista perheenlisäystä, kun emakot porsivat 40 pikkupossua. Toisen porsimisen jälkeen nuorempia possuja on nyt yhteensä vajaa 90. Pahnueiden koko on ollut noin 7. Isäntä kertoo, että mangalitzat ovat voineet hyvin ja tuntuvat viihtyvän mainiosti Kemiönsaarella merenrannan välittömässä läheisyydessä. Kasvu on ollut tasaista ja siat ovat olleet terveitä. Kasper Lindroos kiittelee Rehuxin kivennäissekoitusta, jota hän syöttää mangalitzoille muun rehun lisäksi.Entisen porsitussikalan tiloihin saatiin sopivat tilat mangalitzoille. Ne saavat kulkea vapaasti ulos ja viihtyvät talvipakkasia myöten mieluummin ulkosalla päiväsaikaan. Oikein kylmillä tai sateisilla keleillä ne kaipaavat vain suojaa säältä eli kattoa päänsä päälle. Mangalitzan karvapeite ei näytä kovin paksulta, mutta toimii yhdessä ihonalaisen rasvakerroksen kanssa hyvänä eristeenä kylmää vastaan.

Isäntä Kasper Lindroos mangalitza -sikojensa kanssa.

 

Possut ovat kovin touhukkaita ja ne kulkevat omana porukkanaan isolla piha-alueellaan emakoiden ja karjun viettäessä leppoisampia päiviä vieressä omalla osastollaan. Emakot ja karju nauttivat paksusta pahnakerroksesta ja etsivät vähän väliä paremman paikan torkahtaa päiväunille. Säilörehupaalit pitävät pikkuporsaat työn touhussa, kun ne reippaasti hakevat sattumia pyöröpaalista. Iloinen röhkintä ja välillä kiivaskin, mutta toverillinen sanailu värittää possujen kisailua parhaasta syöntipaikasta. Ne ovat uteliaita ja tulevat kiinnostuneina aidan luo tervehtimään vierailijaa.

Villasikaporsaat ovat suloisia ja uteliaita.

Nuori mangalitzaporsas on utelias.

Kasper Lindroos siirtyi luomukasvatukseen tänä vuonna. Luomu, hitaasti kasvavat mangalitzat ja kauempana laitumella käyskentelevät Dexter -naudat sopivat hyvin sukutilaansa pieteetillä remontoineelle perheelle. Hidas elämänmeno, hitaasti kasvatettava lihakarja ja puhdas saaristolaistilaa ympäröivä luonto tarjoavat virikkeisen kasvuympäristön perheen jälkikasvulle. Perhe pyörittää kesäaikaan Bed & Breakfast toimintaa ison päärakennuksen vinttitiloissa ja isovanhemmat vuokraavat myös vapaa-ajan mökkejä. Tilan vieraat voivat seurata laitumella touhuavia eläimiä.

Mangalitzat viihtyvät isommallakin laitumella Kemiönsaaren Vestlaxissa.

 

Tilan omaa mangalitza -sianlihaa on tulossa myyntiin, sillä joulun toimituksille otetaan paraikaa vastaan tilauksia. Ensimmäiset siat teurastettiin syyskuussa ja koemaistelu on jo käynnissä. Palaute on ollut hyvää ja lihaa on kehuttu todella herkulliseksi. Kiinnostusta tälle luonnostaan marmoroituvalle lihalle löytyy.